Sosyal Medya Uzmanı

2014 yılının istatistiklerine göre her geçen gün sosyal medyayı kullanan kişilerin sayısı artmaktadır. Geçtiğimiz yıl Facebook dünya çapında 1,06 milyar aktif kullanıcıya, Türkiye çapında ise 32 milyon kullanıcıya sahiptir ve bu sayılar devamlı artmaktadır. Bu da bizlere sosyal medyanın gelip geçici bir trend olmadığını kanıtlamış durumdadır. Sosyal medya da yer almak kurum ve kuruluşlar için artık kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir.

Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal medyanın bu kadar hızlı bir şekilde büyümesi de beraberinde sanal ortamda ki rekabetin artmasına da sebep olmaktadır. Firmaların basit bir Facebook sayfasına ya da Twitter sayfasına sahip olması bu rekabet ortamında yeterli değildir. Diğer kurum ve kuruluşlara fark atıp ilerleyebilmeleri için sosyal medyanın tüm olanaklarından yararlanabilmeleri gerekmektedir. Bu da karşımıza yeni yeni ortaya çıkan ve hızla gelişen Facebook danışmanlığı, Twitter danışmalığı da denilen ama asıl adı Sosyal Medya Uzmanlığı olan alanı çıkarmaktadır.

Sosyal Medya

Sosyal medya danışmanı firmalarınızın ve kuruluşlarınızın adına sosyal medya organlarınızı yöneten, düzenleyen ve sizleri sosyal medya da ilerleten, geliştiren kişilere verilen isimdir. Bakıldığı zaman basit bir işmiş gibi görünmesine rağmen, bizlerin bilmediği ancak bu alanda uzman kişilerin bilebildiği konular olduğundan dolayı aslında basit bir alan değildir. Profesyonel kişiler tarafından yapılmadığında şirketiniz için iyi ve doğru sonuçlar vermeyeceği gibi firmanızın sosyal medya da kötü bir üne kavuşmasına bile neden olabilmektedir.

Sosyal medya uzmanlığı hafife alınmamalıdır. Şirketinizin kalitesi ve itibarı için profesyonel kişilerden destek almalısınız. Bu süreç biraz zahmetli ve maliyetli olabilir ancak yapılan çalışmalarla ortaya çıkan sonuç sizleri çok şaşırtacak, memnun edecek ve firmanızın itibarı için çok faydalı olacaktır.

Sosyal Medya Uzmanı Ne Yapar?

Genel anlamda sosyal medya uzmanlarının yaptıkları işlemleri sıralarsak karşımıza şöyle bir liste çıkar;

• İlk iş olarak şirketinizin sosyal ağ hesaplarını açar, eğer sosyal platformlarda hesaplarınız var ise onları aktif hale getirir.

• Profil resmi, kapak fotoğrafı öğelerini belirler ve düzenler. Ayrıca yapacağınız gönderilerde kullanılmak üzere şablonlar oluşturur.

• Kullanıcı ve takip edenlerle iletişim halinde olarak olumlu olumsuz yorumları raporlayarak size iletir.

• Firmanız hakkında yapılan yorumlara karşılık olarak pozitif yorumlar yaparak negatif yorumları pozitife döndürür.

• Şirketinizin web sitesiyle olan bağlantılarını yapar ve sosyal medya araçlarında sitenize olan ilgiyi arttırmak adına paylaşımlarda bulunur.

• Şirketin web sitesine bloglar ekletir ve güncel makaleler ile  sitenizin googlede ilk sayfada çıkmasını hızlandırmak adına girişimlerde bulunur.

• Hedef kitlenizin beklentilerine göre facebook reklamları oluşturur.

• Sektörünüzde firmanıza rakip olan firmaları analiz eder ve karşılaştırmalar yaparak rakiplerinizin eksik ve hatalı olduğu konuları raporlar.

• Bütün sosyal medya araçlarınızı aynı anda ve senkronize bir şekilde yönetir.


Sosyal medya uzmanlığı sanıldığı kadar basit bir alan değildir. Devamlı aktif kullanım ve takip gerektirir. Ayrıca analitik düşünce yapısına sahip olmalı, grafik tasarım programlarını kullanabilmeli ve olaylara farklı açılardan bakabilme yeteneğine sahip olunmalıdır.


 

E-Bülten

E-Bülten'e kayıt olmaya ne dersiniz? Sizde bilişim alanındaki güncel gelişmelerden ve Pion Bilişim'in kampanyalarından anında haberdar olmak için e-bültene kayıt olun. Sizi bilgilendirelim...